lördag 3 januari 2009

Nyår betyder våld

09:08 Posted by: Helene, 0 comments

Ungefär 75 procent av alla vuxna dricker bara ett glas champagne på ett helt år. Det är min känsla eftersom det alltid blir svaret i samband med värvningsförsök till IOGT-NTO. Det är också ungefär så det låter när människor vill bekänna sin spritkonsumtion till någon de precis upptäckt är nykter.

Nyår är i allra högsta grad en helg förknippad med sprit. IOGT-NTO har sin behjärtansvärda kampanj Vit jul, som handlar om att få föräldrar att vara nyktra under julen. Vem som helst kan skriva under och lova att fira en nykter jul, men i övrigt fortsätta sin konsumtion som vanligt.

Att den "vanliga" konsumtionen är mer än bara ett glas champagne står klart när man tittar i statistiken. 2006 gjordes 1200 anmälningar om våld under nyår. I Örebro län inkommer allra flest anmälningar om våld mot kvinnor just under nyår.

Även 2009 kommer IOGT-NTOförbundet ha en kampanj under folknykterhetens vecka, som handlar om att alkohol och våld inte hör ihop. I år tycker jag att vi ska ta några steg till i en sådan kampanj, och få människor att lova att inte dricka sprit under nyår. Valborg och midsommarafton är också lämpliga kampanjhelger.

Det där glaset champagne, som snabbt blir flera kan tyckas oskyldigt. Men vi vet att ju fler som dricker lite, desto fler som dricker mer. Alltså spelar det roll om några väljer att inte dricka alls under någon av de storhelger vi har framför oss.


0 kommentarer: